PTG Trainer

Anja van der Pol

Ik ben Anja van der Pol,

Ik ben PTG Coach en ik leer jou -heel graag- dat vak ook!

Maar wie ben ik dan om dat te doen, denk je nu misschien. Ik zal het je vertellen

Anja van der Pol PTG Academie

Mijn rode draad: de zorg

De zorg is mijn grote liefde. Ook tijdens verschillende omwegen, onder meer in de uitvaartwereld en het onderwijs, bleef het mijn rode draad. Dat ik meer wilde doen met coaching, ontdekte ik toen ik als staflid aan de slag ging in een bedrijfsopvangteam. Daar coachte en trainde ik medewerkers. Ik sprak met hen over ingrijpende situaties op de werkvloer; van een heftige reanimatie tot pesten en van plotseling overlijden van een kind tot grensoverschrijdend gedrag van een meerdere.

Mijn ervaring: van ellende kun je sterker worden

Ondertussen maakte ik ook mijn eigen ellende mee. Zo was ik lange tijd intensief mantelzorger en werd onze zoon plotseling ernstig ziek. Zowel bij mezelf als bij mijn collega’s merkte ik steeds weer: er is een verband tussen stress, trauma en (lichamelijke) klachten. Ook merkte ik: herstellen gaat met pieken en dalen. Soms zelfs erg diepe dalen. Dat ik niet meer goed functioneerde en me angstig, moe, geprikkeld, besluiteloos en wanhopig voelde, kan ik me nog herinneren als de dag van gister.

Toch zag en ervaarde ik ook: na ellende kun je weer opstaan. Je kunt er zelfs sterker uitkomen. Dat dat PostTraumatische Groei heet, ontdekte ik pas later.

Mijn vervolgstap: verdieping in PostTraumatische Groei (PTG)

Vervolgens ontdekte ik het wetenschapsgebied PTG. Ik las een artikel en herkende werkelijk alles! Dus verdiepte ik mij erin. Ik las het boek van Anja Jongkind en Greet Vonk over PTG. Dook in het werk van Bessel van der Kolk, Stephen Joseph en Peter Levine, over stress, trauma en de sporen die het kan nalaten in lichaam en geest. Van Bruce Feller leerde ik over ‘lifequakes’ die ieder mens in het leven meemaakt: je wereld staat op zijn kop, hoe kom je daar sterker uit?

Ook deed ik de opleiding PTG Practitioner. Dat was een mooie aanvulling op mijn andere opleidingen en ervaring als psychodynamisch coach, natuurcoach en trainer bij Oh, zit het zo!

Mijn doel: meer mensen trainen in de PTG Aanpak

Uiteindelijk besloot ik al mijn kennis en ervaring te bundelen en De PTG Academie op te richten. Ik ontwikkelde de opleiding PTG Coach, waarin PTG-coaching, natuurcoaching en lichaamsgericht werk samenkomen. Ik zie in mijn praktijk hoe goed deze combinatie werkt en ik zou het zó mooi vinden als meer mensen daar de vruchten van plukken!

Dus nu is mijn doel: anderen trainen in de PTG Aanpak. Zodat het breder wordt uitgedragen, door verschillende coaches en hulpverleners. Allemaal met onze eigenheid en persoonlijke accenten. Laten we samen ons best doen om steeds meer mensen te laten ontdekken: ik ben sterker dan ik dacht!

Anja  PTG Academie

Alles over de opleiding PTG Coach.

PTG Ervaringen

Kenmerkend voor PTG is de gedachte: ‘Ik had het liever niet willen meemaken, maar het heeft me sterker gemaakt.’ Angela en Peter delen hun ervaring.

Access key details

1 Home page
2 What's new
4 Search
9 Feedback form
0 Access key details